Aşura Günü, Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türemiş olup hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk gelir. Bu gün, peygamberler tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Aşura Günü, Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. Musa’nın İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması gibi önemli hadiselerin yaşandığı gün olarak kabul edilir. Ayrıca Hz. Adem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması gibi olayların da Aşura Günü’nde gerçekleştiği rivayet edilir.
Aşura Günü aynı zamanda Emevi Devleti’nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) gerçekleştirilen Kerbela olayına da ev sahipliği yapar. Bu olayda, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakını şehit düşmüştür.
Müslümanlar, Aşura Günü‘nde nafile oruç tutarak ibadetlerini ifa ederler. Hz. Nuh’un çağrısına uyup gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri nedeniyle, Müslümanlar bu günde aşure yaparak paylaşma geleneğini yaşatırlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.