Bilim insanları, Nobel ödüllü gen düzenleme yöntemi CRISPR’ı kullanarak enfekte hücreleri bağışıklık yetmezlik virüsünden (HIV) temizlediklerini açıkladı.
Amsterdam Üniversitesi’nden bilim insanları, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde sunacakları araştırmanın özetini paylaştı. Dr. Elena Herrera-Carillo ve ekibi, CRISPR-CAS yöntemini kullanarak genleri DNA üzerinde keserek düzenlemeye izin veren “gen makası” yöntemini kullandı.
CRISPR-CAS yöntemi, rehber RNA’ların (gRNA) yönlendirmesiyle DNA’yı belirlenmiş noktalardan keserek istenmeyen genlerin silinmesini ya da hücreye yeni genetik materyal eklenmesini sağlar.
HIV’nin tedavisindeki zorluk, virüsün genomunu ev sahibi DNA’ya entegre edebilmesi nedeniyle yok edilmesini aşırı zorlaştırır. Halihazırda kullanılan antiviral ilaçlar, tedavi durdurulduğunda HIV’in geri dönmesine neden olabilir.
Bilim insanları, HIV tedavi stratejilerinde önemli bir adım olan CRISPR ile enfekte hücrelerin temizlenebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, HIV rezervuar hücrelerini hedef alabilen etkili bir CRISPR saldırısı geliştirdiklerini aktardı.
Araştırmacılar, çalışmanın henüz kavram kanıtlama aşamasında olduğunu ve kısa vadede HIV tedavisi sunmayacağını vurguladılar. Ancak, bulguların gelecekte HIV tedavisinde yeni stratejiler geliştirme potansiyeli taşıdığı belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.