BM Genel Kurulu’nda, Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen tarafından sunulan karar tasarısı oylamaya sunuldu. Karara göre, İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden çekilmemesi uluslararası hukuku ve BM Şartı’nı ihlal ediyor.
Tasarı, 8 “hayır” ve 64 “çekimser” oya karşı 97 “evet” oyu alarak kabul edildi. Kararda, Golan Tepeleri’nde İsrail’in yasa dışı “yerleşim ve inşa faaliyetlerinin” devam ettiği vurgulandı. Aynı zamanda İsrail’in 1981’de kabul edilen 497 sayılı BMGK kararını ihlal ettiği belirtildi.
Kararda, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki hakimiyetinin hiçbir geçerliliği olmadığı ifade edilerek, İsrail’in söz konusu kararı geri çekmesi istendi. Ayrıca, Golan Tepeleri’ndeki işgalin fiilen ilhak anlamı taşıdığı ve bölgede kalıcı barışa engel olduğu vurgulandı.
Kararda, İsrail’e, Suriye ve Lübnan’la tekrar görüşmelere dönme çağrısı yapılarak, İsrail’in ilgili BMGK kararlarına uygun bir şekilde Golan Tepeleri’nden çekilmesi talep edildi. BM Genel Sekreteri’ne kararın uygulanması hakkında BM Genel Kurulu’nu bilgilendirmesi için çağrıda bulunuldu.
Kararda, tüm taraflara ve uluslararası topluma barış sürecini yeniden başlatmak için çaba gösterme çağrısı yapılarak, Suriye’deki barış sürecindeki duraksamanın derin endişe yarattığı belirtildi ve barış görüşmelerinin tekrar başlaması talep edildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.