DOLAR 32,5331 0.23%
EURO 34,7692 0.08%
ALTIN 2.494,031,31
BITCOIN 20564863,97%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Döner Vanalar – Tipleri, Kullanımları ve Uygulamanız İçin En İyisini Nasıl Seçersiniz?
  • Haber İtü
  • Gündem
  • Döner Vanalar – Tipleri, Kullanımları ve Uygulamanız İçin En İyisini Nasıl Seçersiniz?

Döner Vanalar – Tipleri, Kullanımları ve Uygulamanız İçin En İyisini Nasıl Seçersiniz?

ABONE OL
Ağustos 31, 2022 09:51
Döner Vanalar – Tipleri, Kullanımları ve Uygulamanız İçin En İyisini Nasıl Seçersiniz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döner valfler, gaz veya sıvı akışını kontrol eden geçişlerle enine tapaları döndürür. Döner valfin en yaygın şekli stopcock’tur. Aşağıda üç tip döner valf listelenmiştir. Her türün benzersiz bir amacı vardır, ancak hepsi sıvı akışını kontrol etmek için çalışır. Bu makalede, türleri, kullanımlarını ve uygulamanız için en iyisini nasıl seçeceğinizi ele alacağız.

Uç plakalar

Standart ve özel rotary vanalar arasındaki temel fark, uç plakalarda kullanılan contadır. Standart döner valfler, rotor mili etrafında hava geçirmez bir conta oluşturan U-Cup contaları kullanır. Sıcaklık ne olursa olsun, bu contalar dökme malzemelerin valften kaçmamasını sağlayarak rotorun aşırı ısınmasını ve yataklara zarar vermesini önler. Yüksek sıcaklık uygulamalarında U-Cup contalar kullanılırken standart sıcaklık uygulamalarında halat paketleme kullanılır.

Rotor montajı

Döner valfin rotor tertibatı, sıvı işleme sürecinde önemli bir bileşendir. Bu valfler, kömür yakma gibi endüstriyel uygulamaların ayrılmaz bir parçasıdır. Daha önce, kömürle çalışan bir elektrik santralinin baca gazları uçucu külü dağıtıyordu. Bugün, kömürle çalışan elektrik santrallerinin, uçucu kül emisyonlarını, üretilen toplam kül miktarının yüzde birinden daha azına düşürmesi gerekiyor. Ayrıca, enerji santrallerinin kükürt emisyonlarını azaltmasını gerektiren çevre yasaları da çıkarılmıştır.

Sürücü paketi

Döner valfin tahrik paketi, rotor miline doğrudan bağlı veya zincir tahrikli olabilir. Her iki durumda da rotorun hızı 22 rpm civarındadır. Elektrik motorunu ve dişli kutusunu rotor miline bağlayarak vana istenilen devirde kalırken yüksek hızda çalışabilir. Bir sürücü paketi kullanırken, uygulamanız için uygun bir rotor seçmek önemlidir.

Rotor boşlukları

Döner valf seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerden biri rotor boşluklarıdır. Dar iç boşluklu vanalar tercih edilirken, dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır. Daha yüksek bir sıcaklık, daha büyük rotor açıklığına sahip bir valf gerektirecektir ve bunun tersi de geçerlidir. Örneğin, yüksek sıcaklıklı uygulamalardaki vanalar, termal genleşmeyi hesaba katmak için daha yüksek bir boşluk gerektirecektir. Gaz kaçağını en aza indirmek için vananızın iç boşluklarının uygulamanın gereksinimlerini karşıladığından emin olun.

Sızıntı havalandırma yöntemleri

Döner valfler, kaçak havalandırma amacıyla kullanılır. Sekiz veya daha fazla cebe sahip rotor, sıvıları kaynaklarından hedeflerine yönlendirir. Birçok uygulamada valf, sürekli ve döngüsel işlemler gibi çok amaçlı olarak kullanılır. Konfigürasyonuna bağlı olarak döner valf, yüksek veya düşük basınçlara dayanabilir. Bazı uygulamalarda, valf ayrıca ortam sıcaklığı sızıntısını önlemek için de kullanılır.

 

Daha fazla ve bilgi için Türkiye’nin endüstriyel yıldızı https://polimak.com/ adresinden öğrenebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.