Avrupalı seyyahlarca 17. yüzyılda keşfedilen ve tarihi milattan önce 5 bin 500’lere dayanan antik kentte, ilk bilimsel kazı 1961-1963 yılları arasında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılından bu yana devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları, 21 yılını geride bıraktı.
Geçen 21 yılda yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında, farklı dönemlere ait görkemli yapılar ve antik kentteki yaşamı, kültürü anlatan pek çok eser gün yüzüne çıkarıldı. Antik kentte yer alan “Suriye” ve “Stadyum” caddeleri, 1750 yıllık freskli traverten bloklar, Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus’un 3 metre uzunluğundaki 1906 yıllık heykeli, 2 bin yıllık Traian Çeşmesi ve 2 bin yıllık rahip başı heykeli en dikkat çeken eserler arasında yer alıyor.
Laodikya Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Celal Şimşek, “21 yılda önemli bir kurumsal arkeoloji tesis ettik. Birçok yapıyı ayağa kaldırdık. Şu anda Laodikya, ülkemizde ve dünyada tanınan ve en çok gezilen ören yerlerinin başında geliyor.” açıklamasını yaptı.
Laodikya Antik Kenti’nin tarih boyunca ticaretin, sanatın, kültürün, sporun, edebiyatın ve tıbbın yaşandığı bir merkez olduğunu belirten Şimşek, kentin turistlerin ilgisinin arttığını ifade etti. Kovid-19 salgını sürecinde ziyaretçi sayısının azaldığını ancak tedbirlerin kaldırılmasının ardından ziyaretçi sayısının arttığını söyledi. Geçen yıl 117 binden fazla kişinin ziyaret ettiği antik kenti, bu yıl da 100 binden fazla turistin ziyaret etmesinin beklendiğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.