DOLAR 34,7152 -0.08%
EURO 36,7884 0.57%
ALTIN 2.928,96-1,00
BITCOIN 35073495,37%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ   İKMİB ÇALIŞTAYI’NDA ELE ALINDI
  • Haber İtü
  • Gündem
  • MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İKMİB ÇALIŞTAYI’NDA ELE ALINDI

MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İKMİB ÇALIŞTAYI’NDA ELE ALINDI

ABONE OL
Mart 1, 2022 12:36
MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ   İKMİB ÇALIŞTAYI’NDA ELE ALINDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İKMİB’in alt sektörlerine yönelik devam eden çalıştaylar kapsamında 26-27 Şubat 2022 tarihlerinde “Medikal Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı” gerçekleştirildi. İki gün süren ve medikal sektörüne yön veren tüm paydaşları bir araya getiren çalıştayda, MDR/IVDR süreçlerinde gerekli olan sertifikasyon için Kimya Teknoloji Merkezi’nde medikal sektörüne de yer verileceği müjdelendi. Sektördeki küresel gelişmeler, finansmana erişim, devlet destekleri, KDV oranları, yerel düzenlemeler, yüksek katma değerli ürünler başlıkları tüm yönleriyle mercek altına alındı. Sektörün yurt içi ve yurt dışından algısının daha yukarı taşınması ve sektöre ilişkin sorunlara yönelik çözüm önerileri konuşuldu.

 

İKMİB ev sahipliğinde Sapanca’da düzenlenen “Medikal Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı”na, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve Medikal Sektörü Komite Başkanı Tayfun Demir başta olmak üzere sektörün önde gelen firmaları, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) temsilcileri, sektör paydaşları ile ilgili dernek Başkanları ve temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler katıldı.

 

Stratejik adımlar belirlendi

 

Yapılan yuvarlak masa toplantılarında finansmana erişimden devlet desteklerine, küresel gelişmelere uyumdan yerel düzenlemelere kadar medikal sektörü geniş bir yelpazede ele alınırken ortak akıl çalışmaları ile ihracata güç katan medikal sektörünü geleceğe taşıyacak çözüm önerileri, kısa ve orta vadede atılması gereken stratejik adımlar belirlendi.

 

Turquality desteklerinin KOBİ’ler için de uygun hale getirilmesi, yabancı ülkelerde ruhsatlandırma maliyetlerinin teşvik sistemine dahil olması, ithalat ve ihracat prosedürlerinin azaltılması ve medikal cihaz ihracatı kayıt prosedürü için gerekli danışmanlık hizmeti, test ücreti vb. kalemlerin desteklenmesi ve diğer konularla birlikte çalıştay çıktılarının medikal sektörünün de 5 yıllık kalkınma planı içinde yer alması için kullanılacağı ifade edildi.

 

Medikal Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, medikal sektörü ihracatında güncel rakamlar, Türk medikal sektörünün dünyadaki konumu ve İKMİB’in medikal sektörüne yönelik faaliyetlerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

 

Türk medikal sektörü, Arab Health ve AEEDC 2022 Fuarı’nda boy gösterdi

 

Kimya sektörü ihracatında önemli bir paya sahip medikal sektörü için düzenlenen fuarlarla, ticaret ve alım heyetleri, Ur-Ge projeleri ile sektörün yurt içi ve yurt dışından algısını daha yukarı taşımak için çalıştıklarını ifade eden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Bu yıl İKMİB olarak, medikal, dental ve sağlık ürünlerine yönelik Dubai’de düzenlenen iki önemli fuarın milli katılım organizasyonlarını gerçekleştirdik. 24-27 Ocak 2022 tarihleri arasında Arab Health 2022 fuarı ve 1-3 Şubat 2022 tarihleri arasında ise AEEDC 2022 fuarının milli katılım organizasyonu üçüncü defa Birliğimiz tarafından gerçekleştirildi. Arab Health 2022 fuarında toplam 138 firmamız Türkiye’yi temsil ederken, AEEDC 2022 fuarına toplam 36 Türk firmamız katıldı. Medikal sektöründe en yeni ürünleri yerinde görebilmek, yeni teknolojileri tanımak ve yeni iş bağlantıları yapabilmek adına fuar katılımlarını önemli buluyoruz. Bu yıl Kasım ayında Almanya’da düzenlenecek Medica fuarının milli katılım organizasyonunu yapacağız” dedi.

 

Adil Pelister: “Medikal sektöründe yeni pazar hedefimiz ABD ve Afrika”

 

Ayrıca bu yıl ilk kez katılmayı planladıkları fuarlar hakkında bilgi veren Pelister, “ABD’de FIME, Güney Afrika’da Africa Health ve Nijerya’da Medic West Africa fuarlarına ilk kez katılmayı planlıyoruz. Son bir ayda sektöre yönelik düzenlediğimiz 3 ayrı organizasyonla ve daha fazlasıyla medikal sektörünün gücüne güç katmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Pelister: “Kimya Teknoloji Merkezi medikal sektörünün sertifikasyon sorununa çare olacak”

 

Her yıl ihracatını artıran medikal sektörünün bu ivmesini devam ettirebilmesi için yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ürünler üretmenin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pelister, “Bu yıl faaliyete başlamasını planladığımız Kimya Teknoloji Merkezimizde medikal sektörüne de yer vereceğiz. KTM, medikal sektörünün sorunlarından biri olan ve MDR/IVDR süreçlerinde gerekli olan sertifikasyon konusunda sektöre çare olacak. Sektörün son 5 yıllık ihracatına baktığımızda, medikal ihracatı 516,3 milyon dolardan 2021 yılında 1,31 milyar dolara yükseldi. 2021 yılında sektör ihracatımızı en çok Almanya, Irak, Slovenya, ABD ve Çin’e gerçekleştirdik. 2021 yılında ilk 5 ülkeye yapılan ihracat, sektörde yapılan toplam ihracatın ise yüzde 30’unu oluşturuyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.