TBMM Genel Kurulu’nda 12 Mart’ta kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Siber Güvenlik Kanunu ile siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda **yerli ve milli ürünler tercih edilecek**.
Kanunla belirlenen yetkiler çerçevesinde, kişisel veriler ve ticari sırların korunması için alınacak tedbirler arasında, bu verilere erişilmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde **resen silinme, yok edilme veya anonim hale getirilme** yer alıyor. Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise **Cumhurbaşkanı** tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Siber tehditlere karşı etkin mücadele sağlamak amacıyla Siber Güvenlik Kurulu’nun oluşumu da düzenlendi. Kurul, **Cumhurbaşkanı, bakanlar ve üst düzey yetkililerden** oluşacak. Kurul toplantılarına, gündemin gerekliliklerine göre ilgili bakan ve kişilerin katılımı sağlanabilecek. Gerekli görüldüğü durumlarda komisyon ve çalışma grupları oluşturularak teknik düzeyde çalışmalar yapılacak.
Siber uzayda Türkiye Cumhuriyeti’nin milli gücüne zarar veren suçlulara yönelik de sert cezalar getirilen kanuna göre, **siber saldırı gerçekleştirenler 8-12 yıl, veri yayan ya da satışa çıkaranlar 10-15 yıl hapis** cezası alabilecek. Ayrıca, kanunla yetkilendirilen merci ve denetim görevlilerinin istediği bilgi ve belgeleri vermemek veya engel olmak **1-3 yıl hapis ve 500-1500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak**.
Kanuna uymayarak **sır saklama yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 4-8 yıl arasında hapis cezası** verilebilecek. Bu yeni düzenlemelerle siber güvenliğin sağlanması ve ülke çapında güvenli bir dijital ortamın oluşturulması hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.