DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trabzon haber sitesi olarak 3. Kategoride yer alıyor

Trabzon haber sitesi olarak 3. Kategoride yer alıyor

ABONE OL
Ocak 4, 2023 12:23
Trabzon haber sitesi olarak 3. Kategoride yer alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Basın İlan Kurumu internet haber siteleri ile alakalı olan ve haber sitelerin çeşitli haklar kazanacağı kanunda detaylar netleşmeye başladı. Trabzon haber sitesi olarak 3. Kategori iller arasında yer alacak. Haklardan faydalanmak isteyen siteler için hangi kriterleri olması gerektiğine dair bir taslak yayınlandı. Taslak 13 Ocak 2023 tarihinde görüşülecek. Bir değişiklik olmaması halinde bu şekliyle kabul edilecek. Böylece internet haber siteleri de resmi ilan alacak. Ayrıca çalışan muhabirlerinde basın kartı almasının yolu açılacak.  Yayınlanan taslağa göre, internet haber sitelerinin resmi ilan alması için beklenmesi gereken süre 24 ay olacak. Ancak bu süreyi beklemek yeterli olmayacak. Bunun yanında karşılamaları gereken, asgari kadro, günlük asgari haber sayısı, belli bir tekil ziyaretçi ve günlük görüntüleme sayıları olacak. Bunun için ise ulusal ve yerel kategoriler belirlendi. Ulusal siteler tek bir genel kategorisinde değerlendirilecek. Yerel siteler ise 5 farklı kategori de değerlendirilecek. 24 ay beklemeyen siteler içinde haklardan faydalanmak mümkün olabilecek. Ancak bunun için koşullar biraz değişecek. 6 ay içinde bu haklardan faydalanmak mümkün olacak. İstisnai olarak resmî ilan yayımlama hakkı kazanabilmesi için imzalı şekilde başvuru tarihinden itibaren dahil olduğu 1, 2, 3, 4 veya 5 inci kategori için belirlenmiş asgari kadro ve günlük asgari içerik sayılarının 2 katı ile günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 6 katını yerine getiren internet haber sitelerine bekleme süresi 6 ay olarak uygulanacak.

ULUSAL SİTELER İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Ulusal haber siteleri için tek kategori belirlenmiş ve genel ismiyle yayınlanmış Ulusal siteler için istenen koşullar şu şekilde: Asgari kadro sayısı 32, günlük asgari haber sayısı 240, tekil ziyaretçi sayısı 500.000 , sayfa görüntüleme sayısı ise 1.500.000 olması gerekiyor.

  1. KATEGORİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Yerel siteler için ise kategoriler illere göre ayrılmış durumda. 1.kategori sadece İstanbul’u kapsıyor. İstanbul’da için koşullar şu şekilde: Asgari kadro sayısı 15, günlük asgari haber sayısı 100, tekil ziyaretçi sayısı 50.000, sayfa görüntüleme sayısı ise 150.000 olması gerekiyor.

  1. KATEGORİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
  2. kategori de ise Ankara ve İzmir yer alıyor. Bu kategorinin koşulları ise şu şekilde: Asgari kadro sayısı 12, günlük asgari haber sayısı 80, tekil ziyaretçi sayısı 30.000, sayfa görüntüleme sayısı ise 90.000 olması gerekiyor.
  3. KATEGORİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
  4. kategori de ise Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon yer alıyor. Bu kategorinin koşulları ise şu şekilde: Asgari kadro sayısı 8, günlük asgari haber sayısı 50, tekil ziyaretçi sayısı 20.000, sayfa görüntüleme sayısı ise 60.000 olması gerekiyor.
  5. KATEGORİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
  6. kategori de ise Afyonkarahisar, Batman, Bolu, Çanakkale, Çorum, Edirne, Elazığ, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kütahya, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Van, Zonguldak yer alıyor. Bu kategorinin koşulları ise şu şekilde: Asgari kadro sayısı 6, günlük asgari haber sayısı 40, tekil ziyaretçi sayısı 10.000, sayfa görüntüleme sayısı ise 30.000 olması gerekiyor.
  7. KATEGORİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
  8. kategori de ise Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Düzce, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat yer alıyor. Bu kategorinin koşulları ise şu şekilde: Asgari kadro sayısı 4, günlük asgari haber sayısı 30, tekil ziyaretçi sayısı 3.000, sayfa görüntüleme sayısı ise 9.000 olması gerekiyor.

BU KOŞULLARIN DIŞINDA KARŞILANMASI GEREKEN DİĞER KOŞULLAR

Ziyaretçi trafiklerinin en az %15’inin doğrudan gelenlerden oluşması zorunlu hale getiriliyor. 1, 2, 3, 4 ve 5 inci kategorilerde yer alan internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresi en az 1 dakika; genel kategoride ise en az 2 dakika olması zorunlu olacak. İnternet haber siteleri Kurum tarafından belirlenen ve ziyaretçi trafik bilgilerini toplayan ölçüm aracını kullanmak zorunda olacaklar. İnternet haber sitelerinin içeriklerinde yer alan haber ve köşe yazılarında; tarih ve saat bilgilerinin yer alması zorunlu. Bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ve saati ile sonraki güncelleme bilgileri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.