Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde 194 ülke arasında bütün alanlardan **tam puan alarak** “rol model” ülke listesine girdi. Ülke, ağustos itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan 10 bin 888 firmanın yüzde 59’unu ve 1323 AR-GE merkezinden yüzde 18’ini **bilgi iletişim teknolojileri** alanında faaliyet gösteriyor.
Türkiye, siber güvenlik sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturuyor. Üniversiteler de bu ekosisteme dahil edilerek siber güvenlik alanındaki AR-GE faaliyetlerinin **işbirliğine dayalı olarak geliştirilmesi ve desteklenmesi** hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin siber güvenlik yapısı ve çalışmaları **uluslararası alanda** büyük ilgi görüyor.
Türkiye, BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer alarak 194 ülke arasında **en üst seviyede** bulunuyor. Ülkeler yasal düzenlemeler, teknik altyapı, kapasite geliştirme ve kurumlar arası işbirliği açısından değerlendirilirken Türkiye, **20 tam puan alarak** örnek alınan ülkeler arasındaki lider konumunu koruyor.
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, Türkiye’nin **güçlü organizasyonel yapıya** sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”nın ülke genelinde siber güvenlik hedeflerinin bütüncül olarak ele alınmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor. Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki başarısı, ilerleyen yıllarda da önemli adımlarla devam edeceğe benziyor.