Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye, çok paydaşlı ve çok disiplinli bir dış politika anlayışıyla dünya genelinde siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri yakından takip ediyor. Bölgesel sorunlara yönelik “bölgesel sahiplenme” prensibiyle hareket eden Türkiye, kazan-kazan prensibine dayalı bir diplomasi anlayışı benimseyerek uluslararası platformlarda etkin rol oynamaya çalışıyor.
Türkiye, Afrika’dan Güney Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada etkin diplomasi izliyor. G7 Zirvesi’nden Şangay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne, ASEAN’dan NATO’ya kadar farklı platformlarda yer alan Türkiye, çeşitli ihtilaflara çözüm bulmaya çalışıyor. Özellikle Ukrayna krizinde tarafları barışçıl bir çözüme yönlendirmek için arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, ayrıca gıda güvenliği ve Karadeniz’deki seyrüsefer güvenliği gibi konularda da çalışmalar yürütüyor.
Orta Doğu’da Gazze konusunda aktif bir politika yürüten Türkiye, Afrika’da da önemli adımlar atıyor. Afrika Boynuzu’nda başlatılan “Ankara Süreci” ile bölgede barış ve istikrar için çalışmalar yapan Türkiye, Etiyopya, Somali, Kongo, Zambiya gibi ülkelerle ikili ilişkileri güçlendiriyor. Aynı zamanda Nijer’de Sahel bölgesindeki gelişmeleri ele almak üzere önemli toplantılara katılan Türkiye, Kıbrıs Türkleri’nin haklı davasına destek vermek amacıyla KKTC’yi ziyaret etti.
Türkiye, NATO, G7, ASEAN gibi çeşitli platformlarda etkin rol oynayarak Avrupa-Atlantik coğrafyasının güvenliğine katkı sağlıyor. Terörle mücadele ve savunma sanayisi konularında hassasiyet gösteren Türkiye, bölgesel ve küresel düzeyde barış ve istikrarın sağlanması için çaba harcıyor.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerde yürüttüğü etkin diplomasi çalışmaları, ülkenin uluslararası alandaki saygınlığını artırırken, barış ve istikrarın tesis edilmesine de katkı sağlıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.