Özvar, Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliğiyle etkileşiminin odak noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Stratejik hedefleri arasında Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin (2024-2028) hazırlandığını açıkladı.
Belge kapsamında dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim insanlarının envanterinin hazırlanarak “Bilim Vatanı” oluşturulacak. Türk bilim insanlarının bağları güçlendirilerek uluslararası alanda güç birliği oluşturulacak. Ayrıca, yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine kazandırılacak.
Özvar, Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’nın güçlendirileceğini vurgulayarak uluslararası öğrenci sayısının artırılacağını açıkladı. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 6,25’e çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, akademisyenlerin yurt dışındaki çalışmaları teşvik edilecek ve uluslararası öğrencilerin ülkemize gelmesinde destek sağlanacak.
YÖK verilerine göre Türkiye, dünyanın en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülke konumunda bulunuyor. Strateji belgesiyle uluslararası öğrencilerin yükseköğretim sistemine kazandırılması için TR-YÖS’ün uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi planlanıyor. Ayrıca, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi teşvik edilecek ve uluslararası hareketliliğin artırılmasına yönelik politikalar geliştirilecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.