Uykunun Beyin Temizliği İşlevi Hakkındaki Genel Kanıları Sarsan Yeni Bulgular
İngiltere’deki İmparatorluk Koleji’nin Yürüttüğü Araştırma
Uykunun insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar, beynin uykuyu toksinleri ve zararlı molekülleri temizlemek için kullandığını öne sürüyordu. Ancak Imperial College London’ın yeni bir araştırması bu genel kanıları sorguladı.
Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde uyku ve anestezi sırasında beyindeki toksinleri temizleme işlevinin yavaşladığını tespit etti. Bu bulgu, uykunun beyni temizlediği ve demans gibi hastalıkları önlediği düşüncesini çürüttü.
Araştırma ekibinden Profesör Bill Wisden konuyla ilgili şunları söyledi: “Neden uyuduğumuzla ilgili birçok teori var ama bizim gösterdiğimiz bulgular, toksinlerin temizlenmesinin temel neden olmayabileceğini ortaya koyuyor. Yine de uykunun çok önemli olduğu reddedilemez.“
Çalışmada, beynin insanın uyanık ve özellikle de aktif olduğu saatlerde daha hızlı temizlendiği belirtildi. Araştırmacılar, sporun beyindeki toksinlerin temizlenmesi açısından çok etkili olduğunu vurguladı. Araştırma sonuçları bilimsel dergi Nature Neuroscience’da yayınlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.