Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) yapılan açıklamaya göre, James Webb Uzay Teleskobu Jüpiter’de bulunan “Büyük Kırmızı Leke” adı verilen anti-siklonik fırtınanın üst kısmındaki atmosferde çeşitli karmaşık yapıları tespit etti.
Uzmanlar, normalde dikkat çekici olmayan bölgenin karanlık yaylar ve parlak noktalar gibi çeşitli karmaşık yapıları barındırdığını belirledi. Bölgeden yayılan ışığın Güneş ışığından kaynaklandığı düşünülse de Jüpiter atmosferinin üst kısmının şeklini ve yapısını değiştiren başka bir mekanizmanın olabileceği ifade edildi.
Uzmanlar, Büyük Kırmızı Leke’nin yer çekimi dalgaları oluşturduğunu ve bu dalgaların atmosferin üst kısmına ulaşana kadar yukarı doğru hareket ettiğini, tepeye ulaştığında da kırıldığını belirtti. Dalgaların kırılmasından çıkan enerjinin atmosferin üst kısmının yapısını şekillendirdiği gözlemlendi.
Elde edilen bulgular, ESA tarafından geliştirilen Jüpiter’deki yaşamı araştırmak üzere başlatılan Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi (JUICE) misyonuna yardımcı olacağı vurgulandı. İncelenen bölgeyi normalde “sıkıcı” olarak nitelendiren uzmanlar, Jüpiter’in şaşırtıcı bir şekilde karmaşık yapılar barındırdığını belirtti.
James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerini alarak uzaydaki en büyük gözlemevi olarak, Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzaklıkta evrenin bilinmeyen yönlerini araştırmaya devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.