DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21541510,10%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kakao Fiyatları Sert Dalgalanmalarla Geliyor

Kakao Fiyatları Sert Dalgalanmalarla Geliyor

ABONE OL
Mayıs 5, 2024 14:13
Kakao Fiyatları Sert Dalgalanmalarla Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kakao Fiyatlarında Sert Yükseliş ve Ardından Hızlı Düşüş

Intercontinental Exchange’de, bu yılın başından itibaren üç katına çıkarak tarihi zirveye ulaşan kakao fiyatları, ton başına fiyatı 11 bin 722 dolara yükseldi. Ancak bu hafta yüzde 24,4 azalarak tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşünü kaydederek 8 bin 10 dolara geriledi.

Üretim Kısıtlamaları ve Hava Koşullarının Etkisi

Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikaları, tohum maliyetlerini karşılayamayarak üretimi kısma veya durdurma kararı aldı. Uzun süreli kuraklık, şiddetli yağmur ve bitki hastalıkları, kakao arzını olumsuz etkiledi. Özellikle kakao ağaçlarının ölümüne sebep olan CSSVD virüsü, üretimi ciddi şekilde etkiledi.

Gelecek Endişeleri ve Tüketimdeki Değişim

Yatırımcılara yapılan teminat çağrıları sonrasında kakao fiyatları geriledi ve birçok trader ile çikolata şirketi, gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını erteledi. Bu durum, kakao talebini olumsuz etkiliyor ve fiyatlarda düşüşe neden oluyor.

Uzman Görüşleri ve Beklentiler

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Batı Afrika’daki üretim azalışının fiyatları yukarı çektiğini belirtiyor. Fiyatlardaki rekor seviyelerin ardından kar satışlarının arttığını ve arz endişelerinin azalmaya başladığını ifade ediyor. Ergezen, arzın yeniden artmaya başlamasıyla fiyatların dengelenebileceğini vurguluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ