Araştırmacılar, Orta Asya’nın Tashbulak ve Tugunbulak adlı Ortaçağ şehirlerini gün yüzüne çıkarmak için İnsansız Hava Aracı (İHA) tabanlı lidar taramaları kullandı. Michael Frachetti liderliğindeki ekip, lidar teknolojisinin yardımıyla, bu şehirlerin meydanları, surları, yolları ve yaşam alanlarını ayrıntılı bir şekilde inceledi.
Tashbulak ve Tugunbulak, 2000 metre yükseklikte bulunan ve döneminde dağlarda gelişen ticaret merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tugunbulak’ın 120 hektarlık alanıyla dönemin en büyük şehirlerinden biri olduğu belirtiliyor. Frachetti, “Bu merkezler, İpek Yolu üzerinde büyük birer etkileşim noktasıydı. Burada hayvanlar, değerli madenler ve diğer kaynaklar ticaretin can damarıydı” şeklinde konuştu.
Tugunbulak’ta yapılan ilk kazılar, üç metre kalınlığında toprak duvarlarla çevrili bir yapının, yerel demir ustalarının çelik üretimi yaptığı bir fabrika olabileceğini gösterdi. Bu bulgu, Orta Asya’nın İpek Yolu üzerindeki önemli rolüne dair değerli bilgiler sunarken, gelecek çalışmaların bölgenin tarihine ilişkin yeni keşiflere olanak tanıyabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, lidar teknolojisi sayesinde Ortaçağ’dan günümüze ulaşan bu antik şehirlerin detaylı haritalarını çıkararak tarih ve arkeoloji dünyasına önemli bir katkıda bulunmuş oldular.