Astronomlar, yıldızın çevresini saran parlak oval şeklin, ölen yıldızın bir süpernova patlaması öncesinde bulunduğunu düşünüyor. Bu olağanüstü görüntü, ESO’nun Şili’deki VLTI teleskopunda GRAVITY adlı cihaz sayesinde elde edildi.
Andrés Bello Ulusal Üniversitesi’nden Keiichi Ohnaka liderliğindeki ekip, yıldızın parlaklığında son 10 yılda belirgin bir azalma tespit etti. Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü’nden Gerd Weigelt, bu durumun yıldızın yaşam döngüsünü gerçek zamanlı olarak takip etme fırsatı sunduğunu belirtti.
Yaklaşık iki bin Güneş büyüklüğünde olan kırmızı süperdev WOH G64, dev bir yıldız olarak biliniyor. Bilim insanları, yıldızın çevresindeki tozlu koza ve halkalı yapıyı inceleyerek yıldızın son nefeslerini verirken saçılan maddeden oluştuğunu düşünüyor.
Araştırmacılar, uzamış koza şeklinin henüz keşfedilmemiş bir eş yıldızın etkisiyle oluşabileceğini belirtiyor. Ancak, bu teoriyi doğrulamak için daha fazla gözlem yapılması gerekiyor. Bu çarpıcı bulgular, Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlandı.
Astronomlar, Büyük Macellan Bulutu’ndaki WOH G64 adlı dev yıldızın yakın çekim görüntüsünü elde ederek, yıldızın bir süpernova patlaması öncesinde olduğunu gözlemlediler. Bu keşif, ölen yıldızların son anlarını anlamak ve evrenin gizemlerini çözmek adına önemli bir adım olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.