Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde görev yapan 900 iş müfettişi, 2023 yılında yaklaşık 1,5 milyon çalışana ulaştı. Bu yıl ise hedef, 2 milyon çalışana ulaşmak. İş teftişi faaliyetleri, çalışma şartları, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, kayıt dışılık, çocuk, genç ve kadın istihdamı gibi konuları kapsıyor.
Açıklamada, maden, inşaat, ulusal zincir marketler ve 19 sektörde yer alan iş yerlerinde teftişlerin devam ettiği belirtildi. Önleyici yaklaşımla yürütülen teftişler, çalışma süreleri, fazla çalışma, genel ve hafta tatili çalışmaları, ücret, izin gibi çalışma koşullarının denetlenmesini içeriyor.
İş yerlerinde tespit edilen mevzuata aykırılıkların yakından izlendiği ve mevzuata uyumun sağlanması için işverenlere rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, mevzuata aykırılıkları gidermeyen iş yerlerine idari yaptırım uygulandığı vurgulandı. Kayıt dışılıkla mücadelede kararlılıkla devam edildiği ifade edildi.
2023 yılındaki teftişlerde 315 milyon lira işçi alacağı ve 160 milyon lira kamu alacağının ödenmesi temin edilirken, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 435 milyon lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. 2024 yılının ilk yarısında ise 132 milyon lira işçi alacağı ve 37 milyon lira kamu alacağının ödenmesi sağlanarak, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 212 milyon lira idari para cezası uygulandığı açıklandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.