Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çatısı altında 2013 yılında faaliyete geçerek Türkiye’nin siber güvenlik çalışmalarını hızlandırdı.
Haberleşme sistemleri ve ulusal siber güvenlik, dijital dünyadaki hızla değişen ve tehditlerle dolu ortamda stratejik bir önem taşıyor. USOM tarafından yapılan çalışmalarla kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi alanlarda çok yönlü çalışmalar gerçekleştiriliyor.
USOM bünyesinde 2,300’e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7,859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeli bulunuyor. Merkez tarafından her gün 422 büyük saldırı engellenirken, 17 milyon IP adresi sürekli taranarak siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlemler alınıyor.
USOM, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle iş birliği yaparak siber savunmada önemli adımlar atıyor. Siber kapasite inşası kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber olaylara hazırlık seviyesi artırılırken, teknolojik tedbirlerle hızlı tespit ve erken müdahale imkanları geliştiriliyor.
USOM’un yerli ve milli projeleri olan AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA gibi çalışmalar zararlı içerikleri engelleyerek ulusal siber güvenliğe katkı sağlıyor. Ayrıca, FETİH projesi ile siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesi ve geliştirilmesi sağlanıyor.
Son olarak, Lübnan’daki siber saldırı olayları dünya genelinde siber tehditleri bir kez daha gündeme taşısa da, USOM’un Türkiye’nin siber kalesi olarak yürüttüğü çalışmalar stratejik önemini koruyor.