DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20487231,07%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İngiltere’de Füzyon Deneyi Rekor Kırdı

İngiltere’de Füzyon Deneyi Rekor Kırdı

ABONE OL
Şubat 8, 2024 19:12
İngiltere’de Füzyon Deneyi Rekor Kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Füzyon Programı, JET ile Rekor Enerji Elde Etti

İngiltere’nin Oxford şehri yakınında bulunan füzyon deneyi tesisi JET, Avrupa Füzyon Programı tarafından kullanılarak bir rekor daha kırdı. Bilim insanları, 0,21 miligram yakıt kullanarak tokamak JET’te 5 saniye boyunca yaklaşık 69,3 megajoulelük füzyon enerjisi üretmeyi başardı. Bu, daha önceki dünya rekoru olan 59 megajoule’yi geride bıraktı.

Bilim İnsanları Hidrojenin Varyantlarını Kullanarak Enerji Üretti

Bilim insanları, füzyon enerjisi üretmek için JET’te hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum kullanıldı. Makinedeki sıcaklıkları 150 milyon santigrat dereceye yükselten ekip, bu aşırı ısı sayesinde döteryum ve trityumun birleşerek helyum oluşturmasını ve büyük miktarda ısı açığa çıkarmasını sağladı.

EUROFusion Yöneticileri Umut Verici Bir Haber

EUROFusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, açıklamasında bu deneyin 40 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren JET için “türünün son örneği” olduğunu ve yeni füzyon projeleri için umut verici bir haber olduğunu belirtti. JET Kıdemli Kullanım Müdürü Dr. Fernanda Rimini ise “Ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları yaratabiliyor ve ileri düzeyde uzmanlığımızı sergileyebiliyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Nükleer Füzyon: Temiz ve Sürdürülebilir Enerji Kaynağı

Nükleer füzyon, iki hafif elementin kaynaşarak daha ağır bir elemente dönüşmesi ve muazzam derecede yüksek enerji açığa çıkarması olarak tanımlanır. Bu yöntem, güneşin merkezinde gerçekleşen doğal bir süreçtir. Füzyon, karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak görülür. Ancak, bu işlemi gerçekleştirebilmek için yüksek ısı, enerji ve yoğunluk ortamının oluşması gerekmektedir.

Güneşin merkezinde yüksek yer çekimi basıncı sayesinde füzyon 10 milyon santigrat derecede gerçekleşebilirken, dünyada basıncın düşüklüğü nedeniyle en az 100 milyon santigrat derecedeki sıcaklıklar füzyon için gereklidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.