DOLAR 34,2330 0.08%
EURO 37,2625 0.09%
ALTIN 2.924,87-0,06
BITCOIN 22890841,06%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tik Bozuklukları ve Tedavisi

Tik Bozuklukları ve Tedavisi

ABONE OL
Şubat 29, 2024 17:09
Tik Bozuklukları ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tik Bozuklukları ve Etkileri

Göz kırma, sıçrama, baş sallama ve daha birçoğu… İstem dışı ve yineleyici olan tikler, özellikle okul çağındaki çocukları etkisi altına alıyor. Tikler çocuk gelişiminin bir parçası olarak kısa süreli de olabiliyor, bir yılı aşkın da. Çocukların yaklaşık yüzde 20’si kısa süreli etkilenirken, uzun süreli tikler yüzde 1 ile sınırlı kalıyor ve tedavi gerektirebiliyor. Türü, şiddeti ve sıklığı değişen tikler kız ve erkek çocuklarda da farklı seyredebiliyor. Bir yıldan uzun süren tik bozuklukları, bilimsel adıyla Tourette Sendromu, erkek çocuklarda 3-4 kat daha sık görülüyor.

Tik Bozukluğu ve Yaş Aralığı

Tik bozuklukları genellikle 6-7 yaş civarında başlar ve çoğunlukla ağırlıklı olarak baş ve boyun bölgesinde göz kırpması, sıçraması, başını sallaması gibi istemsiz hareketler şeklinde ortaya çıkar. Bu tikler çocukların %20’sinde görülebilir ve genellikle kısa sürelidir. Tourette sendromunda ise çoklu motor ve bir veya daha fazla vokal tikin bir yıldan uzun süredir mevcut olduğu görülür.

Belirtiler ve Çeşitleri

Basit motor tikler göz kırpmadan, burun hareketlerine; basit vokal tikler ise öksürükten, homurtuya kadar değişebilir. Kompleks motor tiklerde vurmadan, zıplamaya kadar çeşitli hareketler görülebilirken, kompleks vokal tiklerde tekrarlanan kelimelerden, müstehcen olmayan yorumlara kadar farklı sesler çıkarılabilir.

Ataklar ve Şiddet Değişkenliği

Kısa süreli tiklerin yeri veya türü değişebilir. Tiklerin şiddeti, sıklığı genellikle stres ve kaygı ile ilişkilidir. Tikler genellikle sıkıntı, kaygı, yorgunluk veya stres ile artar.

Tedavi ve Yaklaşım

Geçici tik bozukluğu durumunda genellikle beklenerek geçiş sağlanabilir ancak kronik tik bozukluğu durumunda uzman desteği gerekebilir. Aileler, tiklerin önemi ve nedenleri hakkında bilgi alabilir ve çocuklarına destek olabilirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.